ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА HEAVY MACHINERY - HM2021

У периоду 23-25. јуна је у организацији Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, одржана десета по реду међународна научна конференција HEAVY MACHINERY – HM 2021.

На конференцији која је одржана у хотелу „Тонанти“ у Врњачкој Бањи, учествовало је преко 120 домаћих и страних учесника, који су презентовали своје научноистраживачке резултате и разменили идеје из области тешке машиноградње. Услед околности узрокованих пандемијом вируса Covid-19, поред учешћа на лицу места, било је омогућено и активно учешће и праћење конференције путем видео линка. У оквиру тематских секција презентовани су научни радови из области грађевинске и транспортне механизације, производног машинства, аутоматског управљања и флуидне технике, примењене механике, железничког машинства, топлотне технике и заштите животне средине и грађевинског инжењерства. Радовима је обухваћен широк спектар тема, а њихови резултати ће значајно допринети даљем развоју у области тешке машиноградње у Србији и шире. Посебно је апострофиран значај концепта индустрије 4.0 и увођења дигитализације у све гране и области тешке машиноградње које једино тако могу бити конкурентне на светском тржишту.

Током неколико деценија постојања, конференција HEAVY MACHINERY је постала призната и цењена, како у домаћим, тако и у страним оквирима, што је препознато и од стране ресорног Министарства просвете, науке и технолошког развоја које традиционално подржава организацију ове конференције.

Отварању конференције присуствовали су: чланови Матичног научног одбора за Машинство и индустријски софтвер Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије; Ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић; представници локалне самоуправе града Краљева; проректори, декани, продекани и професори домаћих и страних универзитета и факултета; представници привредне коморе Рашког и Моравичког округа; представници привредних субјеката; студенти; представници медија и др.

На отварању конференције извршено је свечано потписивање уговора о сарадњи између Универзитета у Крагујевцу и компанија из Краљева и околине са којима Факултет за машинство и грађевинарство има дугогодишњу успешну сарадњу. Овај веома значајан догађај и чвршће повезивање Универзитета и компанија као што су Leoni, Amiga, Radijator Inženjering, FMO Ekonom, Elektromontaža, Unipromet, Eurotermik, Evrotehna, Pekom Inženjering, CIP, Odžačar Kotloremont, гарантује добру будућност и перспективу Универзитету и Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, компанијама и целокупној привреди у региону, а на првом месту студентима и младима који ће добити прилику за још квалитетније образовање и запослење.

ГАЛЕРИЈА

View the embedded image gallery online at:
https://www.mfkv.rs/vesti-fakultet/odrzana-konferencija-hm2021?tmpl=component&print=1&layout=default#sigProIdb74d2bca4f

 

Print